Unlimited WordPress themes, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
  1. Computer Skills
  2. App Training

Како да креирате Fillable PDF Forms на вашиот Mac

by
Read Time:9 minsLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Повеќето од нас имаат пополнето барем еден PDF-формат, но можеби не биле сигурни како е направен трикот. Ќе ги погледнеме двата изненадувачки едноставни начини за создавање на PDF-датотеки со полиња за полнење.  Тоа може да изгледа како комплициран процес, но поминува низ него, чекор по чекор, ќе создадеме PDF формати за кратко време.

PDF датотеките во најголем дел само изгледаат како непостојани парчиња хартија што се случуваат на нашите компјутери. Можете да ги прочитате и можеби дури и да ги пребарувате, но сигурно не можете да ги уредувате. Освен кога можеш. Ние ќе креираме форма која може да се пополни PDF, а потоа ќе ја пробате со еден од шаблоните на Adobe FormsCentral.


Што ќе ви треба:

  • Апликација за обработка на текст, како што се Word, Open Office или Google Drive
  • Adobe Acrobat

1. Креирање на образец од нула

Едноставно е сами да создадете PDF формулар.Придобивките од тоа да направите сето тоа е дека можете да контролирате точно како ќе изгледа сè во вашата форма. Додека со дефиниција, сте пренатрупани од она што е веќе таму. Ако сами ја креирате формата, можете да ја направите она што сакате. Ќе видите на сликите од екранот дека правам многу основен образец за целите на ова упатство, но можете да добиете колку што сакате креативни.

Ако навистина сакате да имате 100% контрола над секој аспект од вашата форма и да се сметате себеси за дизајнер, проверете го туторијалот Vectortuts + за подетален поглед на креирање форми со Adobe InDesign!

Чекор 1: Креирајте документ

Креирајте го костурот на вашиот формулар во апликацијата за обработка на текст по ваш избор. Можете да го користите она што ви се допаѓа, се додека можете да извезувате готов производ како PDF.

Осигурајте се дека, кога го излагате документот, оставете простор за полињата за формулари. Се што треба да се грижите за сега е полето етикети.

I created my document in Google Drive, but you can use and word processing application. Export or save as a PDF.I created my document in Google Drive, but you can use and word processing application. Export or save as a PDF.I created my document in Google Drive, but you can use and word processing application. Export or save as a PDF.
Јас го создадов мојот документ во Google Drive, но можете да ја користите и апликацијата за обработка на текст. Зачувајте го како PDF.

Извезете го документот како PDF и зачувајте го таму каде што можете да го најдете.

Чекор 2: Креирајте нова форма во Acrobat

Отворете го Acrobat и одберете ја задачата Create form. Кога ќе биде побарано, одберете ја опцијата да ја креирате вашата форма од постоечки документ и да го внесете PDF-то што го создадовме во чекор 1.

Click Create Form under Select a Task.Click Create Form under Select a Task.Click Create Form under Select a Task.
Кликнете Create Form под Select a Task.
Make sure to create your form From Existing Document.Make sure to create your form From Existing Document.Make sure to create your form From Existing Document.
Бидете сигурни дека ќе ја креирате вашата форма од постоечки документ.

Ако добиете грешка дека Acrobat не можеше да го обработи документот поради лоши фонтови, кликнете OK. Сè ќе биде добро.

Don't worry about that funky error. It's going to be alright.Don't worry about that funky error. It's going to be alright.Don't worry about that funky error. It's going to be alright.
Не грижете се за таа смешна грешка. Ќе биде в ред.

Чекор 3: Додајте полиња за формите

Кликни Додади ново поле во десната странична лента под Задачи. Имате неколку типови на поле за избор, вклучувајќи текстуални полиња, полиња за избор и опаѓачки листи.

Choose the form field for your document.
Изберете поле за формулари за вашиот документ.

Изберете го типот на полето за форма што сакате да го користите и поставете го во вашиот документ. Можеби ќе треба да ја смените големината на вашето поле, особено ако прифаќаат текст.

Pop in your fields and resize them if necessary.Pop in your fields and resize them if necessary.Pop in your fields and resize them if necessary.
Влезете во вашите полиња и променете ги ако е потребно.

Доколку сакате да им дадете на своите корисници избор на опции, тогаш имате неколку различни избори, меѓу нив полиња за избор, радио копчиња, списоци со листа и паѓачки списоци. Полето за проверка и радио копчињата се слични со тоа што изборите ќе се појавуваат како ставки на листата до куршумите што можат да бидат избрани; сепак, можете да кликнете колку што сакате, но радио копчињата дозволуваат само една вредност да биде избрана. Слично на тоа, листата со списоци може да дозволи повеќекратно избирање (ако го поставите ова во својствата на полето), но паѓачките списоци само ќе ви дозволат да изберете една вредност.

Radio buttons are similar to checkboxes, but you must have at least two radio buttons.
Радио копчињата се слични на полињата за избор, но мора да имате најмалку две радио копчиња.
Dropdowns save a lot of space, but you'll edit the choices in the options.Dropdowns save a lot of space, but you'll edit the choices in the options.Dropdowns save a lot of space, but you'll edit the choices in the options.
Dropdowns заштеди многу простор, но ќе ги уредите изборите во опциите.

Откако ќе ги имате сите ваши полиња на место, погледни го Нарачката на табот во страничната лента. Ова е редоследот по кој полињата ќе бидат избрани ако корисниците се движат во документот со помош на копчето Tab, а не од глувчето. Кликнете на секое име на полето кое е наведено по ред, гледајќи како се обележани во документот. Ако истакнат во правилен редослед, тоа е одлично. Ако не, редефинирајте ги полињата во списокот со картички додека не изгледа добро.

Чекор 4: Поставете својства на формата на формата

Можеби сакате да го прилагодите како вашето поле изгледа, или делува, во конечниот PDF, и за да го направите тоа, ќе треба да ги уредувате својствата на секое поле. Изберете го полето со кое сакате да работите и кликнете Измени полиња во лентата за задачи. Изберете Show Field Properties од менито. Можете исто така да стигнете до својствата на полето со десен клик на полето во документот и одберете

Има различни параметри за уредување за секој тип на поле. Во полето за текст, поставете ја стандардната вредност за полето во Опциите во табулаторот за да им дадете кратки инструкции на вашите корисници.  Во табулаторот Appeatance можете да го промените фонтот и големината на текстот за полето; ова е важно ако просторот е ограничен, така што влезниот текст не се судри со крајот на вашето поле.

Get to the Options through Field Properties.Get to the Options through Field Properties.Get to the Options through Field Properties.
Дојдете до Опциите преку Својства на поле. 

Погледнете во Опциите преку Својства на поле. Во табулаторот Опции во опциите за обете квадратчиња и копчињата за радио ќе одберете дали стандардно е избрана кутија или копче.Изгледот ќе се смени како изгледа куршумот, без разлика дали границата е дебела или тенка и дали има боја на пополнување.

За списоци и паѓачки ливчиња, табулаторот Appeatance го прави истото тука како и за текстуалните полиња; можете да го промените фонтот, големината на текстот или дури да ја прилагодите усогласеноста. Опциите се она што е навистина важно тука.  Ќе имате само неколку празни кутии со ништо за да изберете дали во табулаторот Опции не додавате ставки од листата. Сортирајте ги со копчињата Горе и Долу, и ако е можно, изберете дали сакате да дозволите повеќекратни селекции.

Appearance will change how both the form field and user input looks.Appearance will change how both the form field and user input looks.Appearance will change how both the form field and user input looks.
Изгледот ќе се смени како изгледа полето на полето за внесување и корисничкото внесување. 

Чекор 5: Снимај

Погледнете за последен пат. Ако сè изгледа добро, снимете ја вашата датотека како PDF. Можете да проверите дали сето тоа е добро изведено со отворање на готовиот PDF во Преглед или кој било друг прегледувач на PDF кој нема да почне да се обидува да ги уреди полињата на формуларот.

When you're done, your finished form will look like this, or even cooler.When you're done, your finished form will look like this, or even cooler.When you're done, your finished form will look like this, or even cooler.
Кога ќе завршите, вашата завршена форма ќе изгледа вака, или дури и подобра.

Креирање на формулар од шаблон

Ако сте тип што не сака работа со раце (јас очигледно не сум, но е во ред ако сте) и не мора нужно да контролирате како се креира документот, можете да користите еден од шаблоните на формуларот обезбедени од Acrobat. Ајде да погледнеме создавање на образец од образец за тоа како можеме да ги направиме оние неверојатно добро дизајнирани, но неверојатно специфични Adobe шаблони повеќе прилагодени. 

Забелешка: Јас користам Adobe Acrobat XI за овој туторијал, кој вклучува Adobe FormsCentral. Ако имате постара верзија на Acrobat, FormsCentral е достапен како веб-апликација на веб-страницата на Adobe.

Чекор 1: Отворете го Акробат

Кога ќе бидете известени да одберете каква задача сакате да ја започнете, одберете Create Form. Но, овој пат, нема да се вчитувате во вашиот сопствен документ; Наместо тоа, одберете од нула или шаблон. Ова ќе отвори FormsCentral за Acrobat, еден вид Mac верзија на апликацијата Adobe FormsCentral web app.

Чекор 2: Изберете образец

Постојат многу форми од кои можете да изберете; толку многу што не можам да ставам број за тоа колку шаблони, но имаш еден куп! Можете да сортирате според целта на формуларот или да увезете сопствен шаблон. FormsCentral ќе ве спречи ако се обидете да внесувате обичен PDF-датотека што сакате да ја претворите во форма како што беше погоре, иако; нешто што го ставате во FormsCentral веќе треба да има полиња за формите.

Choose a super awesome template.Choose a super awesome template.Choose a super awesome template.
Изберете супер шаблон.

Чекор 3: Изменете ги полињата на формуларот.

Има веројатна голема слика на врвот на формата, што може да биде навистина кул, но веројатно не е одлично за вашата форма. Ако е така, оставете го таму и нека сите мислат дека сте одличен дизајнер. Нема направено никаква штета. Да речеме дека векторската графика на еден куп книги не работи за вашиот Доктор Кој го препишува клубот за регистрација лист, иако. Знаете, само како пример. FormsCentral го прави едноставно да се префрли таа слика надвор.

You can edit a template field.You can edit a template field.You can edit a template field.
Може да се уреди полето за дефиниција. 

Полињата за формулари во шаблонот можеби не се само она што ви треба. Кликнете на кое било поле за да ги измените неговите својства, или одберете го името на полето за да ја промените текстуалната ознака во документот.  Додека не можете да го уредувате типот на полето, на пример, префрлување од внесувањето текст во полињата за избор, можете да промените само за сè друго. 

Чекор 4: Додајте полиња

Ако треба да додадете повеќе полиња или сорти на полиња што ги сакате, тоа е лесно. Пронајдете каде сакате да го вметнете полето и изберете го постоечкото поле кое ќе заврши или под новото поле или веднаш до него. Ќе видите две икони за плус знаци веднаш до избраното поле, едно во горниот лев а од другата на десно. За да го вметнете новото поле погоре, кликнете го горниот лев знак плус, и за да го поставите полето покрај тековното, кликнете на десната страна плус знак. (Можете исто така да додадете слики и текст на овој начин, исто така!)

Add a new field to the template if you don't like what's there.Add a new field to the template if you don't like what's there.Add a new field to the template if you don't like what's there.
Додајте ново поле во образецот ако не ви се допаѓа она што е таму. 

Донесете ново поле во образецот ако не ви се допаѓа она што постои. Алатник ќе се појави , над новото поле, со опции за типот на поле што сакате да го креирате. Изберете го видот на полето, внесете етикета за полето и пополнете ги сите опции. Кога ќе завршите, кликнете надвор од полето за креирање поле.

Чекор 5: Зачувај

Кога ќе завршите, кликнете Датотека во горниот десен дел од прозорецот FormsCentral и изберете Save as PDF form. Повторно, откако ќе го зачувате PDF, можете да го отворите во Преглед за да проверите дали полињата на формуларот функционираат правилно.

Save your PDF when you're done.
Зачувајте го вашиот PDF кога ќе сте готови.

Learn more about Adobe Acrobat and Creative Cloud.


Конечни мисли

ПДФ формите за полнење се одлични за собирање информации, особено ако не сте сигурни дали испитаниците ќе ја завршат вашата форма на нивните компјутери или со рака. Дури и подобро, речиси е исто толку лесно да се создаде форма што може да се пополни како статичен PDF, ако имаш вистински алатки. 

Дали најдовте друг начин да креирате PDF-облици од она за што зборувавме? Пишете во коментари

Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.