Unlimited WordPress themes, graphics, videos & courses! Unlimited asset downloads! From $16.50/m
Advertisement
 1. Computer Skills
 2. Tips & Shortcuts

Брз совет: Додадете зборови во Мас проверка на зборови

by
Difficulty:IntermediateLength:ShortLanguages:

Macedonian (Македонски јазик) translation by Stefan Nikolov (you can also view the original English article)

Проверката за грешки во оперативниот систем е одлична, но не е целосна. Често не вклучува технички термини или имиња на брендови. Ако користите зборови што речникот на Мас не ги поддржува, а не сакате да ги додавате еден по еден, можеби треба од еднаш додадете листа. Во овој туторијал ќе ви покажам како

Пристапување до датотеката на речникот во Мас

Вашиот Мас ја складира датотеката за проверка во скриена папка. Најлесниот начин за пристап е со Terminal

Забелешка, Оперативните системи X Lion, Mountain Lion and Mavericks ја кријат ~/Library папката од почеток.  За да научите како да и присталите, одете во Tuts+ туторијалот How to Reveal Your Library Folder in Lion or Mountain Lion. Инструкциите работат со Mavericks ОС.

 • Oдете во Applications папката и отворете Terminal
 • Bнесете open ~/Library/Spelling/  и притиснете Return.
 • Oва ќе отвори Finder Прозорец. Датотеката LocalDictionary го содржи речникот што твојот Мас го користи за проверка. 
The location of LocalDictionary
Локацијата на LocalDictionary.
 • Option-Drag ја Local Dictionery датотеката на вашиот работен простор за да создадете копија. Не е потребно но се препорачува.
 • DoubleClick на LocalDictionary за да го отворите во TextEdit
My original LocalDictionary file
Мојата почетна датотека LocalDictionary

Додавање зборови на датотеката за речник

Зборовите овде се подредени по азбучен ред. Кога твојот Мас го скенира за збор, запира кога ќе стигне до каде што треба. Со други ако го ставете зборот Боја, нема да го најде, затоа што ќе го бара под буквата Б

Ако го ставите зборот Зебеди на почетокот, проверката ќе заврши веднаш. Кога и да ставате зборови мора да ги ставате по азбучен ред

 • Cоздадете листа на зборови што сакате да ги додадете во речникот. Користам листа од производители на опрема за камери.
My list of camera equipment manufacturers
Мојата листа на производители на опрема за камери
 • Освен ако не сакате да создадете нов речник треба да ја споите новата листа со веќепостоечката.  Еден начин е рачно и само ги копирате и ставате зборовите во точното место. Инаку може да користите сервис како The Alphebatizer
 • Копирајте и залепете ги двете листи во него. Селектирајте Newline под Separate Terms With во долниот лев агол. Кликнете Alphabetize да ги подредите
Alphabetising the list using The Alphebatizer
Подредување по азбучен ред
 • Копирајте и залепете ја новата листа во LocalDictionary датотеката и зачувајте ја.
The merged list
Споената листа
 • Отворете го Терминалот и ставете ја командата Killall apple spell и притиснете Return за да ја рестартирате проверката

Заклучок

Сега вашата проверка за печатни грешки на Мас ќе ги има сите зборови што ги дадовте. Одлична е за додавање нови зборови, но и за да не мора да правите нови листи на нов компјутер

Наместо Мас да мора да ги учи одново имињата на вашите пријатели можете да ја копирате содржината на LocalDictionary и да ја пратите на новиот Мас.  Имате ли листа на зборови што би ги додале во речникот? Кажете ми во коментарите

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Looking for something to help kick start your next project?
Envato Market has a range of items for sale to help get you started.